Criza cip-uilor schimbă tot!


Peugeot va înlocui vitezometrele digitale cu altele analogice, mai vechi, la modelul 308, din cauza penuriei globale de cipuri semiconductoare. Este o criză care afectează întreaga industrie auto: Land Rover oprește lanțurile de fabricație din Regatul Unit iar VW închide o fabrică din Slovacia, unde se asamblează SUV-urile VW Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, alături de modelele mini VW Up, Skoda Citigo and Seat Mii. Niciunul dintre acestea nu are suficiente componente de inteligență artificială iar întoarcerea în istorie nu este posibilă încă.

„Este un mod isteț de a evita un obstacol real ce stă în calea producției de mașini; măsura va rămâne în vigoare până la sfârșitul crizei cipurilor, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al mărcii franceze.

Fabricarea autoturismelor Peugeot 308 a fost deja întreruptă la fabrica din Sochaux din cauza acestei penurii bizare. Motivul oficial este că pandemia a determinat fabricarea de laptop-uri și desktop-uri în cadență mult mai mare iar chip-urile sunt fundamentale pentru aceste mașini de calcul.

Lipsa semiconductoarelor a provocat opriri temporare și reduceri de producție la nivel global printre producătorii de automobile. Scepticii pun însă reducerea cadenței de fabricație pe baza disponibilității mult mai mici a oamenilor de a-și mai cumpăra mașini acum când totul e nesigur: cei care au mașini relativ noi nu și le înoinesc așa cum făceau înainte de criză.  

Inteersant este faptul că întreaga omenire devine smart, cip-urile fiind necesare acum la televizoare, frigidere, în garaje, la sisteme de irigații, CC TV și multe altele asemănătoare. De ce nu se construiesc încă aceste cip-uri în cadență mărită e mai greu de spus.

Vitezometrele tradiționale de pe mașinile Peugeot 308 ar trebui să înceapă să apară în vehicule până la sfârșitul lunii mai. Tablourile de bord drămân deocamdată digitale pe cele mai populare modele ale sale, cum ar fi SUV-ul 3008: dar aceasta este deocamdată o simplă circumstanță.

Actualul Peugeot 308 urmează să fie eliminat treptat în toamnă, iar următoarea generație va fi produsă cu vitezometre digitale la o altă fabrică, în Mulhouse.

Peugeot a vândut aproximativ 98.000 dee modele 308 anul trecut.

Brandul solicită aplicarea unei reduceri de 400 de euro la mașinile cu vitezometre analogice, dar alianța a refuzat să comenteze, deci să aprobe discount-ul.