Accident Fatal

Vreau să scriu cât mai puţine cuvinte. Sunt şi aşa prea multe. Iar cuvintele sunt de prisos. Nu mai vreau să fac prezentare la maşini. Cel puţin nu la cele puternice. Pentru că oamenii nu ţin pasul. Prea mulţi cai putere omoară oameni. Şi iau adesea vieţile unora complet nevinovaţi.

O vreme voi sta departe de acest domeniu, de care oricum m-am distanţat când a devenit evident că nu merge. Că nu ţine. Că ar trebui să dea teste de inteligenţă şi totodată unul de decenţă toţi aceia care vor să aibă dreptul de a urca la volan. Sau mai bine să existe şoferi profesionişti, adică unii care să aibă calitatea de şoferi, iar noi ceilalţi să îi angajăm când vrem să ne ducem undeva. Şi să conducă ei.

Asta ar fi maşina autonomă.

Dar până atunci… să se impună o limită. 54 de Cai Putere ar fi destul, iar daca omul de la volan nu răspunde, din 10 în 10 secunde, unor stimuli de atenţie maşina să parcheze undeva, oriunde, şi să nu mai pornească decât după 8 ore, timp în care omul poate dormi.

Vi-l mai amintiţi pe Cocoană, cel care a intrat cu superbolidul său într-o pereche de tineri de te trotuar şi i-a făcut praf? Nu există lege pentru asta. Legislaţia Rutieră e mult prea blândă. Autoarea accidentului cumplit din capitală avea alcoolemie mult peste limita admisă şi a omorât 2 tineri. Cred că asta se lasă cu puşcărie: e omor în circumstanţe agravante. Dar asta nu le aduce viaţa înapoi şi nici nu le dă viaţa înapoi celor care le plâng cu disperare.

Opriţi măcelul! Daţi o lege acum prin care să se limiteze la 25 de km/h viteza în localităţi şi la 70 de km/h pe autostradă. 50 km/h pe drumurile noastre judeţene e destul.

Până se va face asta am să mă consider mereu în pericol de moarte, fie că merg cu bicicleta, pieton, cu maşina sau cu autobuzul.

De câte ori nu aud scrâşnet de roţi turate la pornirea de pe loc şi a altora, în derapaj, la ce ştiu eu ce frânare… De câte ori nu văd oameni inconştienţi care merg cu viteză multe prea mare printre blocurile de locuinţe, de unde poate apărea oricând un copil şi praful se alege atunci de tot…

Nu, e clar că inteligenţa umană pierde pasul cu tehnologia. Industria Auto ar trebui băgată la puşcărie: sunt prea mulţi cai putere sub capotă şi nu au ce căuta acolo.

A spera că oamenii se vor abţine e ca şi cum ar crede cineva că, fiindu-i foame, primeşte o farfurie de mâncare şi totuşi nu mănâncă. Oamenii sunt greşiţi: nu vă aşteptaţi de la ei că vor reacţiona vreodată lucid. Ba dimpotrivă. Aşteptaţi-vă că fac trăznăi şi apropiaţi-vi-i pe cei care v-au convins altminteri.