Dronele: argumentul straniu!

Viitorul este deja în plin elan. În Spania, două companii mari își livrează componente cu drona! Prin acest procedeu, livrările ”Just in Time” durează 15 minute. Una dintre cele două companii este SEAT, cealaltă un furnizor logistic, Grupo Sese!
Inaugurarea oficială a acestui principiu de transport a fost făcută la 10 iulie 2019 și va continua să livreze volane și airbag-uri către Martorell, unde se asamblează SEAT.

Procedeul se desfășoară autorizat și supravegheat de Autoritatea Națională de Aviație din Spania ceea ce, să zicem, face ca prețul de cost să nu fie unul dintre argumente. Dar termenul scurt de livrare este! Rămâne de văyut cui folosește, dacă e într-adevăr nevoie de această găselniță și dacă transpotul clasic nu ar fi fost, în aceste condiții, o variantă mai bună. Vom vedea în funcție de cât va dura până se va renunța (dacă va fi așa) la facilitate. În faza experimentală sunt antamate câteva zboruri pe zi, deci nu vorbim de o anvergură demnă de a fi luată în seamă. Realizarea însă este și va rămâne o bornă majoră!

Argumentarea merită să fie trecută în revistă: dronele au fost necesare pentru a crește flexibilitatea, între beneficia și furnizor fiind o distanță ridicolă, de 2 km. Procesul se derulează acum prin camioane (trucks) și duează 90 de minute. Nu știm ce se va întâmpla când le va prezenta cineva managerilor de acolo primul microbuz!
Revenim la nivel de semnal și reținem că marca spaniolă completează astfel principiul Industrie 4.0 – fabrica de la Martorell devine mai inteligentă pe zi ce trece (cu rezervele menționate, gen apariția microbuzelor-iar la 2 km distanță, și portarul ar fugi mai repede cu pachetul în brațe decât face o dronă 15 min).