Planuri eșuate-vise risipite

Planurile automobilului autonom, care se conduce singur, au alimentat multe rezervoare. Cei mai câștigați păreau să fie inginerii de software: își puteau pune imaginația la lucru și se credea că vor avea contracte a la long. Acum, ei sunt cei mai mari perdanți, pentru că planurile automobilului autonom se amână pe o perioadă nedeterminată.
Copiii de 3-6 ani pot să mai aștepte plăcerea de a se afla singuri, la vârsta lor, într-o mașină (chiar dacă vârsta lo e numai acum). Tații care vor să se uite la meci iar ăla mic vrea la baltă au și ei alternative, chiar dacă nu multe. Dar softiștii, după ce și-au suflecat mânecile a autonomie, acum trebuie să caute iar strategii, acum tot trebuie să caute ei ceva de făcut.

Serviciile de poștă au și ele probleme. Se gândeau să trimită pachete mici cu drona, dar, la fel ca în cazul mașinilor autonome, legislația pune piedică. Tehnic, acum, totul este posibil, dar legislația dă, mașinilor, mai multă bătaie de cap decât oamenilor. Imaginați-vă un robot care dă a lehamite din mână! Nici mâțele nu fac asta. Așa că gata, țările care mai au servicii de poștă caută soluții.
Să nu vă mire dacă veți vedea pe dealurile lumii civilizate străzi private, cu bariere care se deschid aleatoriu. Nu este deloc așa, intră numai cine are permis. Și vor circula acolo automobile autonome, în lumea lor, ferită de interferența cu ceilalți. Că, lesne de înțeles, autonom la autonom nu-și scoate ochii!
Altă variantă este proprie sistemului Phantom, adică teleghidarea fără fir, caz în care mașina are să execute ordine, nu va lua nicio decizie. Pentru că, repet, e inutil să bagi un robot la închisoare. Și, în cazul lui, închisoarea pe viață excede durata de viață a oriocărui pământean. Sau a tuturor!
Mă întreb doar ce se prevede, ca viitor, unei lumi care a inventat deja teleportarea, și o experimentează fără să atragă atenția: banii. Azi aici, mâine peste ocean. Sau, și mai rău: azi îi ai, după care s-au și dus.
Cum va arăta, oare, planeta când noi nu vom mai fi?
Știu că nu are de ce să ne pese, dar totuși… Cei care vor veni vor fi mai dibaci?