Surpriza indiană: Jaguar I Peace e Maşina Anului 2019!

Jaguar I Peace a devenit Maşina Anului 2019 prin votul specialiştilor prezenţi la Geneva, unde porţile salonului auto se deschid mâine pentru specialiştii din industrie şi o zi mai târziu pentru marele public. Modelul (britanic la origine, însă acum cu paşaport indian) este un SUV electric pur sânge, asupra originalităţii lui însă nu mă voi pronunţa. Hotărât lucru, Jaguar nu face parte din prima linie a cercetării domeniului electric, acesta fiind un motiv serios de rezervă la adresa atribuirii titlului. Cele 250 de puncte adunate nu au fost destule pentru se departaja de un model cu adevărat revoluţionar: Alpine A110 a contabilizat acelaşi număr de puncte. Este pentru prima dată când se înregistrează egalitate la vârf, departajarea fiind făcută conform regulamentului prin numărul de voturi în capul listei (de câte ori a primit punctaj maxim fiecare model: 18-16). Kia Ceed a prins ultima treaptă a podiumului cu 247 de puncte  iar rivala segmentului, Ford Focus a fost de asemenea pe aproape, 235!

Sursa video: Jaguar. Sursa Foto: COTY (Car of the Year)

Invingătorul are deocamdată serioase probleme de acomodare cu şoseaua: sunt foarte puţine staţii de alimentare cu energie electrică, autonomia depinde într-o măsură foarte mare de stilul de conducere. Altfel, 400 de Cai Putere asigură o dinamică impresionantă, de unde însă şi autonomia restrânsă dacă li se dau frâu liber. Iar oamenii îăntreabă de ce au mai fost montaţi dacă trebuie struniţi. E o chestie!

Următoarele poziţii au fost ocupate de Citroën C5 Aircross, 210p, Peugeot 508, 192, Mercedes-Benz A-class, 116 points. Cele 7 finaliste au fost desemnate din totalul celor 38 de modele eligibile.

Câştigătorul, la decernarea premiului: Jaguar I Peace

Şi marele învins, fugit pe şosea imediat după balotaj!